Hebefilt perspektivVad är en hebefil? Och vad är hebefili?

En hebefil är en vuxen människa som huvudsakligen attraheras kärleksmässigt och/eller sexuellt av ungdomar (tonåringar). Hebefili är vad man kallar denna sexuella läggning.

Hur gamla är dom som hebefiler attraheras av?

Det är lite flytande beroende på ungdomens fysiska utveckling. Och det är dessutom lite olika från hebefil till hebefil. Vad gäller gränsen neråt så kan man i alla fall slå fast att det är inte hebefili att attraheras av förpubertala barn (då är det i stället pedofili). Vad gäller gränsen uppåt så kan man i vart fall säga att det inte längre handlar om hebefili när vi lämnar tonåren (om det nu inte handlar om en ungdom med extremt försenad pubertetsutveckling). Typiskt sett kan man säga att hebefiler attraheras av tonåringar.

Måste man ha uppnått en viss ålder för att vara hebefil?

Inte heller här finns det någon bestämd åldersgräns etablerad, men en tonåring som attraheras av andra tonåringar är naturligtvis inte hebefil. Knappast heller någon i 20-25-årsåldern. Men kommer vi däröver får dragningen gradvis den något socialt avvikande karaktär som gör det rimligt att använda begreppet. En betydande åldersskillnad gentemot de ungdomar man huvudsakligen attraheras till bör det också vara.

Är inte hebefili bara ett annat ord för pedofili?

Nej det kan man inte säga. Pedofiler dras till förpubertala barn: flickor utan bröst, könshår och mens; pojkar som inte kommit in puberteten. Den hebefila attraktionen börjar där den pedofila slutar. Pedofilen tycker om den outknoppade blomman. Hebefilen dras till den nyutknoppade.

Alla män tänder väl på tonårstjejer? Varför ha ett särskilt ord för det?

Psykologisk forskning har mycket riktigt visat att tonårsflickor typiskt sett har anletsdrag och kroppar som attraherar de flesta män. Attraktionen är dock bara delvis socialt accepterad när åldersskilladen är stor. Därför ser sig många hebefiler som en stigmatiserad grupp i likhet med andra sexuella minoriteter och vill erkännas som en sådan för att bättre kunna kämpa för social acceptans.

Finns det också kvinnliga hebefiler?

Ja det finns det. Läggningen verkar dock vara ovanligare bland kvinnor.

Är det lagligt att leva ut sin hebefila läggning?

I vissa fall ja. I vissa fall nej. Det beror på i vilket land man befinner sig och hur gammal den yngre parten är. Här finns en behändig uppställning över åldersgränser i olika länder: http://www.avert.org/aofconsent.htm I Sverige är åldergränsen i normalfallet 15 år. En högre gräns på 18 år gäller om den yngre står i beroendeförhållande till den äldre, som till exempel i ett elev-lärare-förhållande.FlashX says:

Lite reflektioner…först och främst så har du väldigt fel när du påstår att 20-25åringar inte är hebefiler om dom har en attraktion mot en tonåring, eller jag kan hålla med dig om att det knappast rör sig om en parafilisk läggning om jag som 23 runkar till 17-åriga flickor, men detta är definitivt hebefili om jag tänder på en 13-årig flicka. Kan berätta att jag upptäckte min sexuella läggning redan som 19-årig pojke och tycker om alla flickor som är i puberteten fast jag kan även tänka mig en äldre flicka (en vuxen sådan i onämd ålder)

Sen har jag en fråga till dig och det är om beroendeställningen (18-års gränsen) inte gäller i lärare ~ elev?Poe says:

Alltså.. jag är ingen guru på det här. Och vetenskapen har i stort sett ignorerat oss hebefiler. Så alla åldersintervall blir väldigt ungefärliga. Tror man kan säga att hebefili är ett begrepp som trevar och letar efter sin definition. Och du och jag är med och hittar den. Om du starkt upplever dig som hebefil så är du förmodligen det.

Jag förstår inte riktigt din fråga. Kan du utveckla?FlashX says:

Jag har länge sett mig själv som en såkallad ”exklusiv hebefil” då jag starkt varit beroende av yngre för att få känna mig tillfredsställd både själsligt och sexuellt. Fast i dagsläget så har jag tänkt över min situation då jag är hopplöst förälskad i en vuxen flicka, dock kan tilläggas att jag försöker hålla mig ifrån yngre flickor men ibland blir lusten för stor i mitt fall…

Jo jag undrar om det är lagligt för en (låtsäga gymnasie lärare och elev) att ha en ömsesidig kärleks relation? vad jag har hört så är det icke illegalt i Sverige fast mina källor kan ju mycket väl ha fel såklartPoe says:

Det verkar vara vanligt att hebefilin är icke-exklusiv. Lycka till med din vuxna tjej!

En sådan kärleksrelation är i sig inte illegal. Men det blir brottsligt om eleven är under 18 och i fall de har samlag eller ”annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag” enligt 6 kap 4§ brottsbalken.[…] Hebefili – biologisk attraktion eller socialt fenomen? När jag skrivit utkastet till hebefili-FAQen till denna blogg så skickade jag den för kommentarer till en de mest kunniga personer jag känner […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: