Hebefilt perspektiv{maj 6, 2008}   Miley Cyrus goes black?

I veckan kunde vi läsa att Miley Cyrus hemsida kraschat pga överbelastning sedan hon gått ut och sagt att hon ångrade de lättklädda bilderna. ”Vilka lättklädda bilder? Dom måste jag se!” var antagligen ryggmärgsreaktionen hos miljontals män (och en hel del kvinnor) världen över, däribland många som aldrig tidigare hört talas om den unga amerikanska skådespelerskan (mest känd från rollen som Hanna Montana i TV-serien med samma namn) och sångerskan. Att hon ångrade bilderna måste ju betyda att de var sevärda. Så stavades den inneboende logiken. Diskussionsforumen på nätet översvämmades av frågan: ”Var kan man hitta bilderna?” Den som ställde frågan på Flashback Forum blev dock barskt tillrättavisad. På Jan Axelssons censurhatande och frihetsälskande flagskepp Flashback är det nämligen ett regelbrott att ens efterfråga bilder på personer under 18 år, oavsett om personen i fråga är påklädd eller avklädd. Miley är 15.

Miley Cyrus

För många måste det ha blivit en gruvlig besvikelse när bilderna till sist hittades, något som var en enkel match med valfri sökmotor. ”Skandalbilderna” bestod nämligen delvis av serie konstnärliga bilder tagna av den kända fotografen Annie Leibovitz som publicerats i Vanity Fair, dels av ett par privatbilder. Bland Leibovitz foton finns ett där Miley möjligen är naken. Vitala delar täcks dock sedesamt av ett täcke. Det mest avancerade på privatbilderna som av en händelse råkat komma ut i samma veva är att Miley visar magen på en bild och låter sin gröna bh skymta på en annan.

Den någorlunda konspiratoriskt lagde anar här en PR-kupp iscensatt av familjen Cyrus och deras ekonomiska rådgivare. Genom att först släppa ”nakenbilder” och sedan ångra dessa har Miley i ett slag lyckats framstå som både sexuellt provocerande och som en fin och dygdig ”all-American Girl”. Och samtidigt avancerat från amerikansk B-kändis till något av det mest omtalade och efterfrågade på mediamarknaden. Uppmärksamheten har också inneburit ett medialt uppsving för hennes far, countrysångaren Billy Ray Cyrus, som fått tillfälle att kommentera saken som god kristen familjefar och å hela familjens vägnar beklaga att bilderna publicerats. Mannen är ett one-hit-wonder inom countryvärlden med sin Hank Williams-pastisch ”Achy breaky heart” och det kan förstås kännas frestande att rida dotterns rygg för att väcka en slumrande karriär.

Far och dotter Cyrus

Plötsligt får jag en stor respekt för Britney Spears och Emma Watson och de sätt de gjorde sina ”skandaler” på. De festade helt enkelt loss och tyckte det var onödigt att ha trosor på sig då. Eller i Emmas fall: att genomskinliga trosor var ett bra val för kvällen. Och de bangade inte för att visa oss vad som fanns under de korta kjolarna, trots att deras karriärer knappast hade något att vinna på det. Deras flashande kan till och med ses som feministiska statements i samma anda som den svenska bara-bröst-kampanjen och Nour El-Refais flashande av brösten i Humlegården. Statements som tar ställning för avmystifieringen av kvinnokroppen och kvinnors rätt till ett lika lätt och ledigt förhållande till den egna kroppen som många män har.

Miley Cyrus må vara 15 och docksöt och på så vis en blöt dröm för många girl lovers, men frågan är hur hennes beundrare ser på ett så här utstuderat geschäft. Många är nog besvikna. Samtidigt är säkert de flesta beredda att ge henne en andra chans. Det spekuleras nu i om Miley kommer att göra någon markering för att vinna sina äkta fans tillbaka och sluta upp med att ställa in sig hos den kristna högern. Ett rykte säger att hon kommer att göra inter-racial. Detta är utan tvekan bland det mest radikala en vit sydstatsflicka från en countryfamilj kan göra. Mina källor (som hittills alltid varit pålitliga) är dock fåordiga. Kan det handla om Blackzilla rent av? Eller hur kommer detta att sluta?

Miley Cyrus med ny vänalexander says:

asså miley cirus e bäst hon e söt rolig smartKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: