Hebefilt perspektiv{april 11, 2008}   Englamannen, Alexandramannen och antisexlobbyn

Aftonbladet rapporterar att den idag häktade 42-årige lastbilschauffören som misstänks för 10-åriga Englas försvinnande var känd för att ragga småtjejer på communities som Kamrat och Lunarstorm. Enligt tidningens uppgiftslämnare ska mannen ha använt sig av en rad olika falska identiteter. Bl.a. ska han ha presenterat sig som en 12-årig kille som gillar lastbilar. Engla skall enligt Aftonbladets uppgiftslämnare ha haft ett konto på ett av de communities där 42-åringen rörde sig. Om 42-åringen överhuvudtaget har något att göra med Englas försvinnande vet vi inte i dagsläget. Han har naturligtvis som alla andra misstänkta rätten att betraktas som oskyldig så länge som han inte fällts för brott. Inte heller vet vi något om i fall det förekommit några kontakter via internet mellan 42-åringen och Engla, även det naturligtvis är en tanke som Aftonbladetartikeln väcker.

Denna bild av lömskt trixande med falska identiteter i jakten på småtjejer är något som förstås för tankarna till den s.k. Alexandramannen eller Atheer Al Suhairy som han heter. Katia Wagner publicerade nyligen en bok om honom som kommenterades tänkvärt av Widar Nord. Al Suhairy dömdes på goda grunder för flera allvarliga brott, även om straffet (10 års fängelse + livstids utvisning) som Nord påpekar är påfallande strängt med svenska mått mätt. Mördare kommer ofta undan med betydligt kortare straff. Den skada som åsamkats brottsoffren verkar dessutom i många fall till väsentlig del bero på okänsliga utredares och psykologers efterföljande ”krisbearbetningsinsatser”. I fallet Engla tyder dessvärre det mesta på att inte ens den bästa tänkbara psykologhjälp skulle kunna vara till glädje för brottsoffret. Flickan är och lär förbli borta vilket förstås är en djup tragedi för hennes nära och kära.

I efterdyningarna av Alexandramannens härjningar intensifierades debatten om de speciella faror som kan lura på internet för barn och unga. Experter på IT-säkerhet och barn- och ungdomskommunikation har fått svara på frågor i tidningarna om detta. Många råd har varit kloka, t.ex. i allt väsentligt Johnny Lindqvists. En del råd har varit direkt kränkande för den unge, t.ex. flera av Per Hellqvists råd som går ut på att föräldrar bör spionera – själva eller med hjälpa av andra släktningar som bulvaner! – på sina barns och ungdomars förhavanden på nätet på olika sätt. Sexualpolitiska populister i kretsarna kring Thomas Bodström har tyvärr inte heller missat chansen att flytta fram sina positioner, vilket lett till bland annat det hårt kritiserade förslaget till anti-grooming-lag. En av de få remissinstanser som var positiva till lagförslaget var ECPAT (vars ordförande Thomas Bodström där agerar som remissinstans till ett utredningsförslag som han själv som justitieminister tog initiativ till – den mannens olika stolar upphör inte att förbluffa) som dock tyckte det var olyckligt att lagförslaget bara ville förbjuda ”grooming” av barn under 15 och inte även av ungdomar 15-17.

Om den tanke som Aftonbladets artikel väcker, att internetkontakter skulle ha något att göra med Englas tragiska försvinnande, skulle visa sig vara riktig så är ju detta naturligtvis något som får hela antisexlobbyn att gnugga händerna. Vi har förmodligen att se fram emot ett skamlöst utnyttjande av den stackars flickans öde för politiska krav på hårdare anti-groominglag och liknade tokerier, minskad rättssäkerhet och ökade statsanslag till statsfinansierade lobbyister och entreprenörer som ECPAT och Netscan. Med tanke på den oförmåga eller snarare den programmatiska ovilja att göra skillnad mellan 2-åringar, 10-åringar och 17-åringar som präglar dessa lobbygrupper kommer säkert situationen att utnyttjas också för att försöka försvåra kontakter mellan vuxna och tonåringar som uppnått åldern för sexuellt självbestämmande (15).

Tyvärr kommer det alltid att finnas kriminella rötägg som inte drar sig för att begå sexuella övergrepp. Även enstaka mördare kommer alltid att finnas. Dessa kan finnas på stigen genom skogsdungen på väg hem från skolan; dessa kan lura på internet. Statistiskt sett finns dom dock med överväldigande sannolikhet inom det ”trygga” hemmets fyra väggar. Internet är för många ungdomar, inte minst dom som lever under dåliga hemförhållanden, en fantastisk säkerhetsventil. Här kan dom (om föräldrarna nu inte varit elaka nog att följa råd som ”placera datorn på en väl synlig plats i vardagsrummet”) spela, chatta, skriva av sig, diskutera och även experimentera med sin sexualitet. De flesta gör det helst med jämnåriga. En del gör det hellre med äldre. Kontakterna är närmast per defintion frivilliga och till ömsesidig glädje för så fort dom inte är det så finns ju ”block”-funktionen på MSN, en funktion som snabbt blir en av den flitigt uppvaktade tonårstjejens bästa vänner. Den sexualfientliga lobbyn med Bodström i spetsen kommer – tro mig! – inte att missa chansen att försöka utnyttja ett barns tragiska försvinnande för att främja sin agenda och bl.a. försöka stoppa de tusentals positiva kontakter mellan ungdomar och vuxna som sker dagligen på nätet. Låt dom inte komma undan med det!Amarso says:

Alltså jag undrar varför Engla är så ”spårlöst försvunnen”.
De tidigaste misstankarna riktades ju mot flickans far, som bor i Spanien. Det är ju vanligast att en nära anhörig står för dessa typer av gärningar.
Det ter sig lite konstigt för mig om Engla är ”helt” borta också. Jag menar, 42-åringen verkar ju extremt snurrig, rent av. Inte bara sexstörd och avvikande.
Att låta honom utgöra nån slags mall för ”alla andra” vore ytterst naivt.
Det finns så många andra och sundare vägar att gå än att instifta lagar för att några korkade begår brott, precis som du belyser.
För övrigt är det väldigt lätt att begå ett misstag, att bli skyldig till ett brott, i dagens hysteriska klimat och med alla regler och lagar vi har, samt den häxjakt som gör att folk mår så dåligt så att de ser på sig som monster fast de inte är det. Genom att de gör det kan de lättare trilla dit, eftersom de ändå ser på sina liv som värdelösa.
Jag har själv varit där. Trots det har jag en extremt hög moral.

Men det är samhället som dömer. En del tycker man är klen om man skyller på ”samhället”, men jag förstår de som gör det och jag skyller också på att det är ”samhällets fel”. Även om jag såklart står för mina brott.
Men det är inte alltid det rör sig om brott heller! För alla och i alla situationer.
Därför är det omöjligt och extremt korkat att dra alla och allt som händer över en kam.

Detta med Engla är hemskt och tragiskt och vi alla önskar att det aldrig skulle behöva hända, men dessvärre gör det det, i ett sådant samhälle vi har, men jag tycker inte att sanningen och lagen ska behöva lida för det.

För övrigt var det ett himla löjligt och tafatt tjafs om ”barnporr” på 42-åringens dator i Expressen…! ”Eventuellt…, som liknade…, kan ha varit underåriga…, i sexuella sammanhang…”
Snacka om att detta talar för att BP-lagen ÖHT är vag, ologisk och inte tjänar till nån nytta!
”Vem som helst” kan ha BP på sin dator nuförtiden, med dagens mått mätt.
Det äcklar mig mer, med den idiotiska lagstiftningen och att det ska bestraffas för ett innehav, än barnporren i sig.
I ett demokratiskt samhälle där det sägs råda yttrandefrihet, borde INGA brottsdokument vara olagliga att betrakta eller inneha. Vare sig det rör sig om sexuella övergrepp, mord, självmord, djursex (men tidelag är iofs lagligt), dråp, slagsmål eller harmlösa erotiska bilder på barn.
Så länge man inte på något sätt själv står bakom dessa övergrep/kränkningar direkt eller indirekt.ladymutant says:

Jag tycker man helt enkelt ska förtydliga vad som är barnporr eller inte. Det är klart att det finns en definition som borde funka, typ när de inte uppnått puberteten tex.Amarso says:

Ladymutant:
Den definitionen räcker inte.
Pubertet eller inte, det behöver inte handla om övergrepp eller porr, även om det rör sig om en naken bebis, på bilderna.
Man bör skilja på vad som verkligen är övergrepp och vad som inte är det och bara för att man tycker att det är ”omoraliskt” att tända sexuellt på barn, ska inte det kunna bli en olaglig handling, inte ens om man samlar på barnbilder.Poe says:

> Amarso: Var snäll och försök hålla dig till ämnet när du skriver dina bloggkommentarer. Blogginlägget handlar inte om barnporr överhuvudtaget.Amarso says:

Ehm, var inte Ladymutant inne på ämnet också?

Inlägget handlade om 42-åringen och utredningen kring honom handlar till en del om barnporr.

Men okej, jag svävade ut lite i mitt andra inlägg…

Du bör inte vara så ”allergisk” mot en debatt där även barnporr kommer in i bilden, så att säga.Poe says:

> Amorso: Jo, Ladymutant nappade ju på din utsvävning. Det enda jag är lite ”allergisk” emot är just utsvävningar. Annars diskuterar jag gärna barnporr. Skriver kanske ett inlägg om det någon dag. Eller ska du inte ta och starta en blogg själv?Amarso says:

Jag vet inte om det var en regelrätt utsvävning, eftersom fallet om Englas mördare innefattade också barnporr, när man läser tidningen. Den innefattade också en viss form av grooming, på Kamrat o Lunarstorm.
Jag ville ta upp detta just för att ana att nu kommer hysterikerna få vatten på sin kvarn, när de ”lägger ihop” saker och ting. Till vår ytterligare nackdel.
Man vet ju hur illa folk är funtade i vårt samhälle.
Kanske kommer folk vilja ha en lag mot grooming nu, iom Engla.

Fastän detta handlar om en psykopat i dess rätta bemärkelse och en seriemördare.
I vilket fall, pedofiler är inte mycket mer värda än vad han är, för många.

Folk frångår allt sunt förnuft och ser bort från fakta när det gäller barn. Och det mesta annat som inte tillhör normen, men just BARN kan skaka om de flesta människor som inte besitter förmågan att analysera klart ändå.

Nja, jag vet inte om jag ska fixa en blogg, jag har ju motvilligt lärt känna somliga andra bloggare som bara är ute efter att förstöra eller ifrågasätta självklarheter. De är till och med inne på Isabella Lunds blogg och ruskar om henne för att hon ifrågasätter ECPAT.
Jag är mer inne på att hjälpa till med Pedofil.se, vilket iofs också kommer ge vatten på vissas kvarn, om mig ”som person”, för de som redan tror att de känner mig och tror att jag är en jävla skitstövel som antingen är för barnsex i nuläget eller att jag bara är en provokatör…
Bloggar tar dessutom enorma mängder tid.
Folk har dött av att blogga…

En hemsida med ett tillkopplat forum och *eventuellt* en liten blogg, vore det allra bästa.
Som jag ser det är det oss själva vi ska blogga för, inte de som hatar oss. De vill ändå inte förstå.

Frid till lilla Engla…Poe says:

> Amarso: Som väntat befinner sig lilla Engla inte längre i vår värld utan uppe hos änglarna. Oerhört sorgligt och kritiken mot polisen för att de inte tog in och DNA-testade denne man redan häromåret trots att de fick tips i utredningen om Pernillamordet kommer säkert att bli hård.

Än så länge har jag inte sett någon ur antisexlobbyn som försökt utnyttja tragedin för att vinna politiska poänger, men om det i utredningen visar sig att mördaren och Engla har haft kontakt via internet så kommer det säkert att bli så.Amarso says:

För mig kom det som en chock att hon var död.
Jag trodde det var ett osmakligt skämt först.
Det går ju inte att lita på media och deras tolkningar.
De verkade ju vilja få det till en sexbrottsling.
Svårt att bedöma när man inte har alla fakta själv utan är hänvisad till lögnmedia. Dessutom kan media påverka utredningar negativt. Jag tror det var en faktor i fallet Maddie McCann.

Så fort det rör sig om ett försvunnet barn tror jag folk tänker ”pedofil(er)!” Och media drar sig inte för att göra kopplingar.

Jag tror att bara att han vistades på Kamrat och Lunar gör att folk tycker att antigroominglagen vore jättebra.

Gemene man har en sådan totalbrist på nyanseringar och insikt så de drar ju de paralleller de vill. Sen måste politikerna lyssna på vad folket tycker. Det är ju folkets barn, liksom.
Så vansinne går före fakta när lagar stiftas.
Hur många skyddas egentligen av de lagar vi har idag?
Varken kvinnor eller barn går säkrare och vi barnälskare är fortfarande inte förövarna.

Samhället måste bli mer öppet, mot alla, inklusive de som har svårare att anpassa sig eller inte ingår i den trångsynta normen. Först då kan man göra skillnad. Som det ser ut nu blir samhället allt mer slutet och intolerant och man strävar efter en nolltolerans där man tar till sjuka åtgärder i tron att man kommer uppnå positiva resultat.

Jag tror inte ens Leif GW Persson skulle kunna yttra att pedofili handlar om kärlek till barn och inte övergrepp. Eftersom han inte kan det (i mitt antagande), hur kan han då sitta inne med fullt gångbara kunskaper och teorier? Och personer som honom, såklart. Folk behövs som skiljer på fakta och fiktion och har en förmåga att analysera sina egna reaktionsmönster.

Man måste kunna se att sexbrottslingar och pedofiler har väldigt lite gemensamt för att komma nån vart, exempelvis. Man kan inte ens ”inhämta kunskaper från pedofili” för att förstå diverse gärningsmän bättre.
Men för folk är det ett moment 22. Vi har en kärlek till barn och vi vill kunna få ge uttryck för den, därmed måste folk acceptera oss och acceptera att vi har relationer med barn. Detta kopplas ihop med övergrepp på barn…
Vi hamnar i kläm, helt enkelt. Eller så hamnar vi i en gråzon som folk inte kan förstå sig på.
Vi är icke skyldiga, men fortfarande anklagade.

Jag sörjer Engla, men skulle aldrig acceptera att behöva ta till mig av folks okvädesord kring brottslingar såsom han och liknande typer.
Jag har en kärlek till barn, förövare som han vet inte vad kärlek är. Han skiter i andra och brydde sig bara i sig själv. Personer som han, KAN jag önska livet ur…!
Skulle nån önska livet ur mig, det har säkert hänt, så har de ändå inte hela bilden klar för sig vad pedofili är.

Alla är värda en andra chans dessutom, även pedofiler.

Nåväl, det gäller i vilket fall att kunna empatisera med både brottsoffer och gärningsmän för att komma nån vart. Att kunna nyansera mellan dåden och skilja åt olika typer av individer.Montard says:

När du nu skrivit ett så pass ”seriöst” inlägg kan du kanske vara så vänlig och ta fram belägg för de ”tusentals positiva kontakter mellan ungdomar och vuxna” som sker varje dag på nätet. Sen tycker jag också att det är lustigt att det alltid heter ”enstaka fall” så fort en sexbrottsling som inriktat sig på barn avslöjas, antagligen skulle ni kunna fortsätta prata om enstaka fall som är negativa för statistiken tills det blir helt uppenbart, dvs, mer än kanske 50% av befolkningen hade blivit döma för det.Poe says:

> Montard: Jag nöjde mig med att använda det diffusa ordet ”tusentals” eftersom jag inte har några siffror på hur många dessa positiva kontakter är. Och det finns knappast någon statistisk på detta. Själv har jag runt 20 ungdomar på min MSN-lista och många av dom har jag daglig positiv kontakt med. Vet också att flera av dessa har många andra vuxna positiva kontakter. Dessutom känner jag flera andra vuxna som har det på ungefär samma sätt. Så bara i min egen bekantskapskrets kommer man nog upp i minst 100. ”Tusentals” känns därför som en ytterst modest uppskattning. Tiotusentals kan man nog dra till med utan att vara överdrivet djärv.

Oavsett om vi talar om sexbrott mot barn, ungdomar eller vuxna så är frekvensen av dessa oerhört låg om man relaterar den till antalet positiva kontakter som dagligen sker mellan människor på nätet – är vi överens så långt? Att det sedan finns enstaka våldtäktsmän och till och med sexmördare har jag svårt att se som ett argument för att förhindra och försvåra mänskliga kontakter. Eller menar du att det är ett bra skäl?Amarso says:

Montard:

Lycka till med att få se en statistik där ens 5% har blivit sexbrottsdömda och särskilt där en majoritet eller ens en särskilt stor del av dem är pedofiler och liknande.
Vi pratar promille…Amarso says:

Förresten, det är beklagligt att somliga verkligen tror att Englas mördare är pedofil och att en sådan typ av person skulle göra annorlunda om han varit kastrerad.
Motiven var ju inte sexuella, åtminstone inte gentemot Engla, som det har sagts.

Så oerhört ignoranta folk är… Hemskt!

I vilket fall hos DEN HÄR pedofilen har ett ljus brunnit för Engla sedan 21 ikväll och jag släcker det först när jag går och lägger mig.
Jag sörjer Engla och mina tankar går till hennes närmsta. Jag känner inte flickan men ändå var det svårt att få in att hon var död. En 10-årig tjej.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: