Hebefilt perspektiv{april 6, 2008}   Pandorna gråter

Minns du pandorna? Nej, alltså inte de fridlysta söta nallarna som klättrar i träd och käkar bambu i Kinas vildmarker och som ibland behöver bli räddade från lömska tjuvjägare av modiga amerikanska barn. Jag syftar på den subkultur som var het bland tonårstjejer i framförallt Stockholm och framförallt på Södermalm åren kring millennieskiftet. Med sina diadem, schackrutiga kjolar, bredrandiga strumpbyxor, popluggar, glitterstjärnor och generösa mängder kajal satte de sin prägel på utelivet kring Medis på den tiden. Men medan de kinesiska gosedjursliknande varelserna trots allt verkar klara sig ganska bra numera så är söderpandorna tyvärr mer eller mindre utrotade.

I fjol lanserades Pandaland, ett nostalgiskt 2D-dataspel där pandorna och deras epok ömsint parodierades. Där har Amanda Pandas kompisar blivit bortrövade av Stureplansbrats. För att rädda dom måste hon klara ett par banor som utgörs av fyra av pandornas favorittillhåll på Söder: Nytorget, Café String, Carmen och Björns trädgård. Amanda Panda kan få extrapoäng genom att plocka upp plastölglas, cigaretter och semlor i spelet som är modellerat efter 90-talsversionerna av Super Mario-spelen. En gratis onlineversion av Pandaland är utlovad och man kan hålla utkik efter den på en MySpace-sida som tillägnats spelet.

Pandorna var indiepopkids. För dom hette det svenska bandet framför andra – möjligen vid sidan av Kent – Broder Daniel, Göteborgskombon som varit en veritabel plantskola där Håkan Hellström, Theodor ”The Plan” Jensen, och Lars ”Hästpojken” Malmros har börjat sina banor. Broder Daniels oomstridda frontgestalt var Henrik Berggren som med sin kompromisslösa musik, sina dystopiska texter och sin intensiva scennärvaro säkert är det närmaste en svensk Robert ”The Cure” Smith som vi haft. Broder Daniel kunde sätta pandahjärtan i brand, som man kan man se till exempel här i live videon av Shoreline, en av bandets senare låtar och en av deras starkaste:

I veckan har det rådit sorg bland de få pandor som finns kvar och bland betydligt fler ex-pandor. Broder Daniels gitarrist, Anders Göthberg, tog nämligen sitt liv genom att hoppa från Västerbron i Stockholm förra helgen. Nyheten kom tidigt ut på nätet, bland annat i denna tråd på Flashback, men tidningarna har varit restriktiva med att skriva om det pga ”smittorisken”. Och i detta fall är det nog klokt. Broder Daniel var ett i högsta grad emotionellt band och bland deras fans finns/fanns säkert många som skulle kunna inspireras av detta. Vi får hoppas att det inte blir så. Henrik Berggren uttrycker sin oro i den intervju som Expressen igår publicerade:

Vi vill absolut inte romantisera detta. Vi har haft erfarenhet med labila fans, som haft såna tankar. Glöm inte att ens liv är viktigt inte bara för en själv utan även för dem omkring en.

Vila i frid Anders!Poe's drinking buddy says:

Inse att metal och country är det enda riktiga.Pierre Arnér says:

Det finns fan bara ett svenskt band som jag verkligen bojkottat och det är fan BD, mest för att dom flesta som lyssnar på skiten är fjortisar som försöker se ut som några jävla outsiders och skär sig i armarna.

Tack och lov för att dom försvunnit så pass mycket!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: