Hebefilt perspektiv{april 3, 2008}   Kjell-Åke-syndromet

Det finns en bloggare som heter Kjell-Åke Bjurkvist. Han tittade in häromdagen och skrev en bloggkommentar till inlägget Thomas Bodströms tre stolar. Jag förstod ärligt talat inte vad han menade och bad honom förtydliga. Men det har han hittills inte gjort. Amarso varnade i en kommentar för att Kjell-Åke bara är ute efter bråk och att han borde censureras. Än så länge har dock Kjell-Åke inte ställt till nåt bråk på min blogg och han är välkommen att fortsätta skriva här. Men jag blev nyfiken på vad det hela handlade om och har nu läst Kjell-Åkes egen blogg och en del kommentarer som han skrivit på andra bloggar.

Vad jag förstår när jag läser Kjell-Åke Bjurkvists blogg så har han som barn utsatts för sexuella övergrepp. Detta är något som fortfarande idag (cirka 40 år senare förmodar jag; Bjurkvist är idag 49) är ett stort trauma för honom. Han berättar på ett hjärtskärande sätt om sina mardrömmar och sina ångestsymptom. Det är naturligtvis hemskt och som normalt funtad medmänniska kan man inte reagera med annat än empati för Kjell-Åke och med ilska mot förövaren. Detta är en sak.

En annan sak är delar av Kjell-Åkes sätt att bearbeta dessa trauman. På bloggen Svensk sexualpolitik idag (SSI) har han på sistone levt rövare med spydiga kommentarer, spamartade inlägg och till och med förtäckta hot. Detta är naturligtvis oacceptabelt. SSI är enligt den egna presentationen en blogg som vill vara ”en fackla för den kommande sexualpolitiken där alla sexuella variationers rättigheter att behandlas anständigt och rättvist samt bedömas som grupp efter vad man verkligen vet och inte fördomar. En sexualpolitik där enskildas snedsteg inte skall fungera som bedömningen för hela gruppen.” Detta är en hållning som jag och de flesta liberalt sinnade människor stöder och den har inget som helst med tolerans för övergrepp att göra.

Det tråkiga men tyvärr mycket vanliga tankefelet som Kjell-Åke Bjurkvist verkar göra här är att blanda ihop begreppen läggning och förövare. Det är faktiskt fullt möjligt – och dessutom vill jag mena den etiskt och medmänskligt riktiga hållningen – att på en och samma gång respektera pedofili som sexuell läggning OCH ta avstånd från övergepp på barn. Själv har jag inga personliga erfarenheter av pedofili. Jag känner inga pedofiler och inte heller någon med erfarenhet av samvaro med pedofiler, men när jag läser en blogg som Alex Limonovics kan jag inte få annat än en djup respekt för det sätt som en pedofil kan leva ansvarsfullt med sin läggning och reflektera över den. Denna blogg borde du läsa och begrunda, Kjell-Åke!

Det som Kjell-Åke Bjurkvist och likasinnade tyvärr alltför ofta gör i stället gör är att de bidrar till att underblåsa den massmedialt populariserade bilden av pedofilen som ett ondskefullt monster, vår tids stora skräck som ska bekämpas med alla medel och förgöras. De är med om att jaga upp en mobb- och lynchstämning av värsta slag som inte påminner så lite om hur hatmobbar i tidigare historiska skeden byggts upp gentemot homosexuella, judar, svarta m.fl. Det är sorgligt att se, för här handlar det om två grupper av människor (människor som blivit utsatta för övergrepp och den mest föraktade av alla sexuella minoriteter) som båda har det svårt och som borde rikta sin ilska åt annat håll. Mot förövare av övergrepp mot barn. Mot ett samhälle som nekar dem respekt och värdighet.

Pedofilhatet som Kjell-Åke spär på har en del likheter med den tilltagande islamofobin och främlingsfientligheten. Där liksom här handlar det om logiska felslut. Som t.ex.: det finns muslimska terrorister = alla muslimer är terrorister. Eller: vissa invandrare begår brott = invandrare är ett rövarpack som borde slängas ut ur landet. Det handlar också om traumatiserade gruppers tråkiga benägenhet att låta sin ilska och frustration gå ut över andra åsidosatta grupper. De tilltagande motsättningarna mellan hispanics och svarta i USA är ett exempel, där man tyvärr arbetar minst lika hårt på att förminska den andra gruppens position som för att kämpa gemensamt mot våld och orättvisor.

Finns det några möjligheter till en meningsfull dialog mellan Kjell-Åke och hans vänner och oss sexliberaler? Man blir onekligen modfälld när man ser hur Kjell-Åke agerar på SSI och det han skriver på sin egen blogg ”Håll er på er egen blogg, så gör jag det med!” ger ju vid handen att han överhuvudtaget inte är intresserad av ett konstruktivt samtal. Dock finns det ju andra debattörer som verkar mer redo för det. Jag har tidigare inte följt Alex Limonovics blogg men nu läste jag den ordentligt för första gången och jag måste säga att jag blir glad över att se den goda ton som Alex lyckas hålla där och hur debattörer som Ninni starkt bidrar till detta. Även samtal med en uttalad ”motståndare” som Marina har där fungerat bra. Big creds, Alex! Och Kjell-Åke, all medkänsla till dig för det svåra du har genomlevt. Hoppas att du ändå orkar och vill delta i diskussioner på ett bättre sätt än du gjorde senast på SSI.Amarso says:

Jag har även stött på denne mannen på Sourze.se (första ”mötet”) och det var ingen trevlig upplevelse då heller.
Jag får ihop pusslet lite när jag läser att han svarit utsatt för övergrepp som barn, men däremot är det som sagt ingen som helst ursäkt för hans beteende som han visat på – överallt.

Jag tycker att oavsett vem man är och var man kommer ifrån, vilken bakrgrund man har, så finns det ändå etiska och medmänskliga spelregler.
Detta har han inte visat på att han klarar av. Jag ser honom också gärna som debattör – OM han ändrar sitt uppförande, osv…
Annars kan han som sagt gärna hålla sig på sin egen blogg och hos sina egna, men inte gå in för att förstöra för oss som driver en sexualpolitik, som är kämpig och utmattad ändå som det ser ut.Du har definitivt gjort min dag. *ler brett*
TACK!

Jag kan bara bekräfta bilden av Kjell-Åke Bjurkvist. Han var inne som hastigast hos mig, han sa att han kontaktat sex journalister. (I början av tråden ”inbjudan”) Men han försvann efter att jag var och vinkade med ett inlägg på hans blogg.

högaktningsfullt
alex limonovicminatankar1 says:

Åh, vad glad jag blev. Tack, för komplimangen!

/NinniNi kan ju fortsätta jiddret om ni vill.. forts följer..Amarso says:

Kjelle:

Ta det inte som en provokation, men faktum är att den enda som lider och kommer få lida av det du sysslar med, är du själv.
Tro inte att du kommer kunna ”förändra” något genom att du saboterar.

Den som gräver en grop…

Varför inte satsa på att bli förstådd istället och få vår empati?
Endast då kan jag se att något konkret kan komma ur detta och din ilska. Då kan vi samarbeta, rent av.
Men det förstås, du vill ju inte ens förstå oss. Du ser oss som förövare, rätt av. Dessvärre.Ninni says:

nu har alkohoen sin verkan.. s ja ber om ursäkt för om ja stavar som en kratta.:P
snart ska ja på fest o flörta utav bara fan:D

Kjell-Åke: jar du noterat att jag oxå varit utsatt? jag förstår dig så otroligt väl. jag har oxå varit där.. i hatets vidrigas träsk. MIN väg till återvunnen lycka ochj frid har varit via ”förståelse och förlåptande”.. idag är jag, mer ellre mindre, ”fri” från det, det lilla barnet ninni utsattes för.. försök? för DIN EGENM skull? jag önskar, av hela mitt hjärta, att du hittar dit. Lycka till!morlid says:

Bra skrivit. Ska ju bli intressant vad du, Kjell kommer med för fortsättning, jag tror alla hoppas på det bästa.

För övrigt en bra parallelldragning emellan Islamistiska terrorister och muslimer, likaväl som våldtäktsmän och pedofiler, dock så väljer du ju faktiskt att bli muslim – men go liknelse i alla fall.

Får också tacka för bra länktips.morlid says:

Ber om ursäkt för stavfel.Vänja says:

Inlägget stinker av moralism. Du förespråkar en total tolerans för pedofiler, men klarar inte av att ta kjell-åkes reaktioner med lika öppen famn. Vad säger det om dig? Genast kommer pekpinnarna fram om hur han borde reagera ( för att få bli lyssnad på bli ett ‘godkänt’ offer för övergrepp) din medkänsla blir här bara tomma ord. Din solidaritet tycks uteslutande ligga hos den vuxne pedofilen. Inte hos de utsatta barnen ( de som verkligen behöver vårt stöd).Vissa saker har förändrats, eller hur?Hej Allihopa!
Det är första gången jag är inne på er blogg. Jag har läst igenom vad ni skriver. Jag skulle vilja att ni slutar med att kritisera varandra. Ni är ju fantastska och unika människor som skulle kunna stödja och ge varandra positiv respons. Dela med er av varandras erfarenheter och kunskaper som ni säkert har allihopa.Tänk vilken resurs och positiv glädje ni skulle kunna vara för varandra.

Var rädda om varandra!

En hjälpande hand i SverigeLars says:

Hej!

Forskning säger att ha blivit utsatt för incest-pedofili är minst lika mycket traumatiserande som att ha genomlidit nazistiska koncentrationsläger som t ex Auschwitz. Kom ihåg det när ni klagar på offer som genomlidit sådana trauman. Har ni ingen skam i kroppen?!
Visa respekt för alla sorters överlevare!

Larsmrgalahad says:

Kan någon säga vem som lidit mest eller vem det är mest synd om?

Kan en individ som mår dåligt och därför beter sig illa ursäktas för att han/hon råkat illa ut i sin barndom?

Kan ett ändamål någonsin helga något medel som annars skulle vara olagligt?

//Mr GKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: