Hebefilt perspektiv{mars 29, 2008}   Thomas Bodströms tre stolar

Äntligen vågar en större tidning ta bladet ifrån munnen kring något länge stuckit i ögonen på liberalt sinnade människor, inte minst i bloggvärlden: lobbyorganisationen ECPAT och dess roll i att undergräva rättsstatliga grundprinciper med hjälp av populistiska utspel och siffertrixande av ett slag som man inte behöver ha gått en grundkurs i statistisk metod för att bli mörkrädd av. Det är Expressens Johannes Forssberg som i en ledare den 27 mars pekar på de brutala brott med vår rättstradition som ECPAT och dess ordförande Thomas Bodström arbetar för. Forssberg kräver en betydligt hårdare granskning av ECPAT. För oss i bloggvärlden är det knappast några nyheter som Forsberg kommer med. Och den hårda granskning av ECPAT och Bodström som Forssberg efterlyser pågår för fullt i bloggosfären. Oscar Swartz har skrivit två rapporter om farorna med Bodströms agenda och dessutom bloggat länge om det. Även bloggar som Svenskt sexualpolitik idag, Projo, Blogge Bloggelito och Tantrablog har skrivit flitigt om problemet.

Nyheten – som förstås är oerhört välkommen – är i stället att även den traditionella pressen till sist nu börjar öppna ögonen. Frånsett en och annan frifräsare som Jan Guillou har det varit märkligt tyst. Kanske var det när den modiga Isobel Hadley-Kamptz (med en fot i bloggvärlden och en fot i traditionella media) vågade anmäla en egen mer nyanserad uppfattning i den sexualpolitiska debatten som en fördämning brast. ECPATs ledarduo, Thomas Bodström och Helena Karlén, skrev idag en replik på Johannes Forssbergs ledare och Forssberg svarade på denna. Debatten tog knappast några större steg framåt genom detta replikskifte men Forssbergs avslutande ord pekar på ett allvarligt konstitutionellt problem med Thomas Bodströms båda roller i denna historia:

Att Bodström och ECPAT funnit varandra är inte särskilt märkligt. De delar en gemensam vurm för dramatiska utspel och ett gemensamt ointresse för rättssäkerhet. Icke desto mindre är det bisarrt att ordföranden för en lobbyorganisation också är ordförande i riksdagens justitieutskott.

Här är Forssberg inne på något som en grävande och kritisk politisk journalistik värd namnet här i landet (om det fanns någon) borde ha tittat närmare på för länge sen. Som Forssberg påpekar så gick Bodström redan under sin tid som justitieminister ECPATs ärenden och initierade lagförslag om två av organisationens hjärtefrågor: den s.k. anti-groominglagen och ett förslag till utvidgning av barnporrbegreppet. Båda förslagen har kritiserats hårt för att leda till absurda konsekvenser och bryta med traditionell rättssäkerhetstradition. Journalistiska uppgifter värda namnet vore här t.ex. att närgranska hur Bodström som statsråd varit med om att besluta om anslag till den organisation som han var så nära knuten till redan som justitieminister och vars ordförande han numera är, hur han idag abetar parallellt som justitieutskottets ordförande och som ECPATs ordförande med lobbygruppens agenda.

Som om inte detta var nog sitter Thomas Bodström dessutom på en tredje stol. I egenskap av advokat åtog han sig nyligen uppdraget som målsägandebiträde i den s.k. Tito Beltran-rättegången som initierats på ett minst sagt udda sätt av ECPATs styrelseledamot Monica Dahlström-Lannes. Här finns sannolikt en halv kennel begravd för den journalist som vill och vågar gräva. Ett rimligt demokratiskt-konstitutionellt krav är att Thomas Bodström nu tar och väljer mellan sina roller. Vill han på ett ansvarsfullt sätt verka inom ramen för det riksdagsmandat han är anförtrodd av Stockholms socialdemokrater? Eller vill han hellre vara lobbyist och fortsätta att tjäna en organisations särskilda och allt hårdare kritiserade sexualpolitiska agenda?

Thomas Bodströms agerande tyder starkt på att det är det senare han vurmar varmast för och att han mest betraktar sitt riksdagsmandat som en plattform för detta. Det är naturligtvis oacceptabelt. Bodström bör frivilligt lämna sin riksdagsplats. Om han inte gör det så tar diskussionen förhoppningsvis fart bland rättsstatsorienterade socialdemokrater (finns det några sådana längre?) om att avlägsna honom ifrån den. Det är inte heller osannolikt att frågan hamnar på konstitutionsutskottets bord.Känns mest som Bodström kör någon form av varumärkesmarknadsföring av sin egen person. Patetiskt är vad det är..Så patetiskt då!!!!!
har ni inte gått i skolan eller????Poe says:

> MisterBundy: Ja, det är kanske det som det handlar om. Men vad ska han använda varumärket Bodström till då? Ska han bli nåt slags managementkonsult och köpa en herrgård i Sörmland som de gamla polarna Björn Rosengren och Göran Persson?

> Kjell-Åke Bjurkvist: Det där får du allt ta och utveckla!Amarso says:

Men FAN vad Kjell-Åke letar bråk då, han är på alla ”våra” (vi sexpositiva) bloggar!

Ta och dra gubbe. Du är inte välkommen med dina nollade yttranden.

Det är uppenbart att han är sysslolös och letar uppmärksamhet.
Vore det jag skulle jag censurera honom.Poe says:

Hittills har Kjell-Åke inte bråkat på min blogg. Han har bara skrivit ett obegripligt inlägg som jag hoppas att han vill förtydliga.

Du är hjärtligt välkommen att skriva här, Kjell-Åke, men som sagt utveckla gärna, för jag förstod inte vad du menade.j says:

Det var ju lite kul när Leif GW Persson kallade Bodström för ”en advokat som uppenbarligen avlagt juristexamen i Nordkorea” (också i Expressen).Poe says:

> j: Haha, sa han så? Ja, ibland bland träffar den gamle jägaren Leif GW mitt i prick. 🙂Amarso says:

Skulle vara innerligt underhållande att höra den repliken från Leif GW i något klipp… 😀[…] heter Kjell-Åke Bjurkvist. Han tittade in häromdagen och skrev en bloggkommentar till inlägget Thomas Bodströms tre stolar. Jag förstod ärligt talat inte vad han menade och bad honom förtydliga. Men det har han hittills […][…] till ett utredningsförslag som han själv som justitieminister tog initiativ till – den mannens olika stolar upphör inte att förbluffa) som dock tyckte det var olyckligt att lagförslaget bara ville […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: