Hebefilt perspektiv{mars 25, 2008}   TTTTT, kandidat nr 10: Rebecka Liljeberg

Kandidat nr 10 i omröstningen Tidernas Tolv Tuffaste TonårsTjejer (TTTTT): Rebecka Liljeberg

När Rebecka Liljeberg vid 18 års ålder 1999 fick sitt stora genombrott i Lukas Moodyssons succéfilm Fucking Åmål så hade hon redan en hel del kameravana. Hon hade medverkat i 1991 års TV-julkalender Sunes Jul och i TV-dramat Längtans Blåa Blomma. Rebecka spelade också en biroll i ungdomsserien Eva och Adam. Dessutom hade hon gjort huvudrollen i hästfilmen Sherdil som spelades in före Fucking Åmål men släpptes efter den och kunde rida på Rebeckas nyvunna stjärnstatus.

Fucking Åmål behöver inte någon närmare presentation. Filmen är en modern klassiker. Henrik Schyffert har i sin lovordade föreställning ”The 90s – ett försvarstal” beskrivit den som banbrytande i och med att den plötsligt slog an en helt ny ton som innebar slutet för hans and hans Killinggängs storhetstid. Killinggänget hade varit banbrytande under 1990-talet med sitt ironiska anslag och ”ägt” decenniet med detta. Moodysson pratade plötsligt allvar och gjorde det så övertygande att ironins epok därmed var över.

Rebecka Liljeberg som spelade Agnes i filmen och Alexandra Dahlström i rollen av Elin lyste båda i sina roller och belönades unikt nog med var sin guldbagge för årets bästa kvinnliga huvudroll. Filmen gjorde lycka inte bara i Sverige och Rebecka Liljeberg blev en svensk tonårsikon vars motsvarighet saknas på senare år med fansajter (1 2 3 4) gjorda av beundrare på olika håll i världen som poppade upp på nätet.

Efter Fucking Åmål fick Rebecka förstås mängder av rollerbjudanden. Hon valde något överraskande att spela rollen som Lola i den rätt besynnerliga tysk-ryska produktionen The Bear’s Kiss. Lola är en cirkusflicka som tar hand om cirkusbjörnen Misha som förvandlas till en stilig ung man och en kärlekshistoria dem emellan utspinner sig. Filmen – av vissa ansedd som en vacker poetisk berättelse, av andra som en ren och skär kalkon – innehåller en samlagsscen som anses för avancerad för YouTube men som har cirkulerat på diverse fildelningssajter. Efter The Bear’s Kiss lämnade Rebecka filmen.

Idag är lever hon som tvåbarnsmor och sambo i en söderförort till Stockholm och läser till läkare på Karolinska Institutet. Innan hon valde att satsa på läkarbanan var hon ett tag inne på att ägna sig åt något med datorer, vilket hon berättar om i detta charmerande klipp som kan vara bland det sista vi får se av henne (hon gjorde efter det ett framträdande i Sen kväll med Luuk):Det är ju ändå Alexandra Dahlström som är den unika i Fucking Åmål. Ingen har gjort ett så trovärdigt frustrerat fjortisporträtt på (svensk) film. Rebecka gör ju bara ett vanligt medelklass-teaterungdomsporträtt som setts tusen gånger förut.Poe says:

Tycker du det? Hur menar du med ”vanligt medelklass-teaterungdomsporträtt”? Utveckla gärna. Men jag måste erkänna att jag fick lite dåligt samvete när jag nu skrev och hyllade Rebecka just pga att det lätt kan uppfattas som på Alexandras bekostnad. Båda två gör sina roller fantastiskt bra, menar jag. Alexandra Dahlström porträtterar den mer utagerande fjortisen (som när hon skäller ut killarna när de pysslar med sina mobiler) på ett helt underbart sätt. Jag tycker Guldbaggenjuryn gjorde det rätta som gav dom var sin bagge.Amarso says:

Hellre Rebecka då.
Alexandra är ju bara en politiskt korrekt ultrafeminist. USCH!
Rebecka är fasen så mycket sötare också. När kommer Alizée som kandidat?? 🙂Poe says:

> Amarso: Alexandra politiskt korrekt ultrafeminst? Huh, nu förstår jag inte. Tycker hon är underbar i rollen som Elin. Hade gärna haft med Alexandra på den här listan också. Fast jag tycker Rebecka har snäppet starkare utstrålning, så det fick bli hon.

Alizée hamnar tyvärr precis utanför listan.SixDays says:

Håller med i att Alexandra Dahlström är intressant med, dock skulle jag inte vilja välja mellan nån av dem.

Intressant med Dahlström är att hon talar flytande ryska och var jobbade som produktionsassistent och tolk på Lilja 4-ever.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: