Hebefilt perspektiv{mars 24, 2008}   TTTTT, kandidat nr 9: Beatrice Portinari

Kandidat nr 9 i omröstningen om Tidernas Tolv Tuffaste TonårsTjejer (TTTTT): Beatrice Portinari

Den blivande världsberömde diktaren Dante Alighieri var 9 år gammal när han träffade den 8-åriga Beatrice Portinari i Florens år 1274. Mötet finns kortfattat beskrivet i Dantes La Vita Nouva (”Nytt liv” i svensk översättning av Fredrik Wulff 1928):

När hon första gången väckte min uppmärksamhet, var hon klädd i en milt blodröd färg, den ädlaste och mest ärbara, med bälte och sådana prydnader som hövdes hennes barnsliga ålder”.

Mötet gav – om man ska läsa La Vita Nuova självbiografiskt och bokstavligt – upphov till en livslång kärlek från Dante till Beatrice. Enligt boken träffades de bara två gånger i verkliga livet. Den andra gången var när Dante var 18 år gammal och Beatrice 17:

…jag fick se denna undransvärda donna, klädd i snövit dräkt och omgiven av två ädla damer, äldre än hon. I det hon gick gatan fram, vände hon blicken åt det håll där jag full av bävan stod; och med den outsägligt blida huldhet, för vilken hon nu njuter sin lön i härlighetens värld, hälsade hon mig på ett så höviskt och intagande sätt, att jag därmed tyckte mig förnimma höjden och djupet av lycksalighet.”

beatrice2.png

Här kunde ju en modern människa tro att Dante skulle inleda något slags uppvaktning av Beatrice och försöka inleda en relation, men för poeten blir detta i stället en inspiration till enskild kontemplation:

Den timme på dagen, då jag fick denna ljuva hälsning av henne, var ingen annan än den nionde, och enär detta var första gången som hennes ord ställdes till mig och voro ämnade för mina öron, fylldes min själ av en så stor ljuvlighet, att jag likt en berusad drog mig undan människorna. Jag skyndade att söka enslighet i en kammare, som var min egen, och satte mig att tänka på den älskliga.

Detta var – återigen om vi accepterar La Vita Nouva som ett självbiografiskt arbete – den andra och sista gången som Dante någonsin träffade Beatrice. Att Beatrice verkligen existerade är dock belagt. I själva verket hette hon Bice de Portinari. Hennes far och Dantes far var goda vänner och det första mötet mellan de unga tu – som Dante beskriver i La Vita Nouva – ägde rum på en fest hos familjen de Portinari. 19 år gammal gifte sig Bice med en bankir från hemstaden. Hon dog sedan ung, bara 24 år gammal. Även Dante gifte sig och blev med åren flerbarnsfar.

beatrice1.jpg

I den store medeltidsdiktarens arbeten förblev dock Beatrice hans stora kärlek och andliga ledsagarinna. Det kan tyckas en aning mossigt att ta med en kvinna som inte är känd för några egna självständiga bidrag till historien utan väsentligen tjänat som inspirationskälla för en mans verk (paralleller kan här dras till Virginia Clemm Poe) på en kandidatlista över Tuffa Tonårstjejer. I vilken mening kan Bice Portinari sägas ha varit ”tuff”?

I Dantes magnum opus, Den Gudomliga Komedin, som ofta räknas som medeltidslitteraturens främsta diktverk (själv tycker jag Komedin med all dess namedropping av antika och medeltida celebriteter är ganska jobbig läsning och läser mycket hellre La Vita Nuova) företar sig poeten en resa genom Helvetet och Skärselden till Paradiset. På vägen genom Helvetet och Skärselden har han haft med sig Vergilius, en av de största romerska diktarna, som ledsagare. När det är dags att träda in i Paradiset är dock den odöpte Vergilius, trots sin stora visdom, inte längre värdig. I stället är det Beatrice, en fjortis från gamla hemstaden Florens som är den enda som är kapabel att visa vägen till Paradiset. Detta är hebefil visdom på hög nivå. Och riktigt tufft.

beatrice4.jpgKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: