Hebefilt perspektiv{mars 23, 2008}   TTTTT, kandidat nr 8: Katarina von Bredow

Kandidat nr 8 i omröstningen om Tidernas Tolv Tuffaste TonårsTjejer (TTTTT): Katarina von Bredow

Katarina von Bredow är en av Sveriges mest populära ungdomsboksförfattare. Hennes böcker präglas av djup medkänsla för de ungdomar som inte riktigt passar in i mallarna och hon ryggar inte tillbaka för känsliga ämnen. I genombrottsromanen Syskonkärlek möter vi det tonåriga syskonparet Amanda och Ludwig som älskar varandra med större hetta än syskon anses böra göra. Boken blev översatt till flera språk och flerfaldigt prisbelönt i Tyskland.

Flera av Katarina von Bredows böcker handlar om kärlek och lust mellan tonårstjejer och vuxna män. Romanen Knappt lovlig handlar om 15-åriga Hanna som mot sin vilja flyttar ut på landet och vantrivs, tills hon finner glädje i en relation med den betydligt äldre bonden Arild. Även romanen Som om ingenting behandlar en relation mellan en tonårsflicka och en vuxen man ur ett ömsint perspektiv utan att skygga för problemen : För hur ska det gå när Elin plötsligt upptäcker att hon börjar få ”förbjudna” känslor för sin bästa kompis pappa?

sin hemsida och i en intervju för SvD har Katarina von Bredow berättat öppet om sina egna personliga erfarenheter av kärlek till äldre män. Som 15-åring blev träffade hon och förälskade sig i den 51-årige journalisten Einar von Bredow som hon senare vid 18 års ålder gifte sig med och tillbringade 17 år tillsammans med. När SvDs reporter frågar henne om hon aldrig blev förälskad i jämnåriga pojkar som tonåring svarar hon:

– Jämnåriga killar var finniga, fula – och ointressanta. De enda män jag tänder på är de mellan 50–54, så är det fortfarande.

Idag är Katarina von Bredow 41 år fyllda och lever som småbarnsmamma ute på landet i barndomstrakternas Småland tillsammans med den betydigt äldre Kjell. Hon har dock inte förlorat kontakten med sitt tonårstjejsjag vilket förklarar att hennes böcker är så populära bland unga tjejer och även bland oss äldre som är fascinerade av dessa och deras känsloliv. Få har visat sån insikt i orimofilins och hebefilins natur som Katarina von Bredow. Köp och läs!

 Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: