Hebefilt perspektiv{mars 21, 2008}   TTTTT, kandidat nr 5: Molly Ringwald

Kandidat nr 5 i omröstningen om Tidernas Tolv Tuffaste TonårsTjejer (TTTTT): Molly Ringwald.

Varje modern tids generation verkar ha sina tonårsfilmer som skapar bestående intryck. ”American Pie”-filmerna verkar ha varit grejen för den ungdomskull som är på väg att ta klivet ut i vuxenlivet nu. Nutidens tonårspojkar verkar ha svårt att hålla tillbaka sin längtan efter ”MILFs” som Stifler’s Mom.

På 40-talet chockade Alice Babs Sverige i ”Swing It Magistern” (ska återkomma till henne). På 50-talet var det Elvis Presley och James Dean som dyrkades och spred de vuxnas oro över det tonåriga moralförfallet. På 80-talet hade vi också vår speciella variant av detta. Ett gäng unga skådespelare som pressen snabbt döpte till ”The Brat Pack” (en ordlek med 80-talets sorgliga bratskultur och det gamla ”The Rat Pack” från Las Vegas) hårdlanserades.

John Hughes regisserade många av filmerna och drottingen (eller prinsessan är kanske det bättre ordet) av The Brat Pack var Molly Ringwald. Hennes truliga tonårscharm var oemotståndlig. I ”16 Candles”

glömde hela hennes familj bort hennes födelsedag och hon fick irra runt trumpen filmen igenom med en bisarr kinesisk gäststudent, snygga killen och ett antal nördar.

Innan dess hade Molly hunnit spela rollen av Miranda i Paul Mazurskys fantastiska Shakespeareadaption av ”The Tempest” (Stormen)., en film som kan vara svår att få tag i idag. Men som är värd varje ansträngning. ”For Keeps” är en annan lite mer udda film med Molly som jag vill tipsa om. ”The Breakfast Club” och ”Pretty in Pink”

var annars hennes största succéer. Här är den berömda scenen där man får se en skymt av hennes trosor (ungefär så långt vi nördkillar kom med tjejerna på den tiden):Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: