Hebefilt perspektiv{mars 20, 2008}   TTTTT kandidat nr 4: Linda Norrman

Kandidat nr 4 i omröstningen Tidernas Tolv Tuffaste TonårsTjejer (TTTTT): Linda Norrman.

Nuförtiden läser jag sällan Linda Skugges Expressenkrönikor eller hennes blogg som idag finns på kvinnotidskriften Amelias sajt. Linda, som hunnit bli 34, skriver numera om livet som trebarnsmamma i radhuset i Sollentuna. Hon presenterar varje vecka sin veckomatsedel på livsstilssajten Maria Nova. I april släpps Lindas receptbok ”Mamma, jag är hungrig” , som beskrivs som ”en kokbok för småbarnsföräldrar med enkla, goda, nyttiga och lättlagade recept”.

För 10 år sen var Linda Skugge en av de mest tongivande feministiska skribenterna i Sverige. Hon var en av kvinnorna bakom den oerhört framgångsrika samlingsvolymen ”Fittstim”som publicerades 1999. 7 år senare, 2006, meddelade hon i en uppmärksammad krönika att hon slutat kalla sig feminist. Det fanns dock en Linda före bullmamma-Linda och feminist-Linda, nämligen den tonåriga popnörd-Linda. Och det är hon som tar en plats på kandidatlistan här.

Som 17-åring fick Linda Norrman (som hon hette på den tiden) börja skriva för ungdomstidningen Ultra Magazine i Stockholm, sedan hon skrivit ett brev till redaktionen som imponerade stort på dåvarande redaktören Kristian Luuk. Inom ett år hade hon befordrats till tidningens redaktör och året senare värvades hon till Expressen där hon skrev krönikor för tidningens fredagsbilaga.

Linda Norrmans krönikor liknade inget annat och klyschan antingen älska eller hata har nog sällan stämt bättre på de reaktioner som de mötte. Det var den popnördiga tonårstjejens perspektiv och språk som plötsligt och helt oblygt tog plats bland de mestadels manliga journalisthögskoleutbildade proffsskribenterna. Idag skulle det knappast få samma genomslag med tanke på att tonårstjejer publicerar sig som aldrig förr via bloggar men 1993 var detta något helt nytt.

De tidiga Expressenkrönikorna finns samlade i en bok, ”Lindas samlade: Linda Norrman Skugge, Krönikor 1993-96” (PAN 1996, slut på förlaget, men finns på bibliotek). Linda fyllde 20 år i oktober 1993, så bara en mindre del av texterna är skrivna av en tonårstjej. Men det är tonårstjejsperspektivet som präglar krönikorna och mycket sällan har det fått ett så lysande uttryck. Därför platsar Linda Norrman på kandidatlistan. Låna boken på biblioteket. Läs och njut!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: