Hebefilt perspektiv{mars 19, 2008}   TTTTT kandidat nr 3: Jeanne d’Arc

Kandidat nr 3 i omröstningen Tidernas Tolv Tuffaste TonårsTjejer (TTTTT): Jeanne d’Arc

12 år gammal fick Jeanne d’Arc sin kallelse. Hon hörde röster som sa till henne att leva jungfruligt och att rädda Frankrike. Detta var vid tiden för hundraårskriget (13-1400-talet) och engelsmännen kontrollerade praktiskt taget Frankrike. Den okrönte franske kungen Karl VII hade hennes öra och som 17-åring fick hon uppdraget att leda de franska styrkorna i slaget om den belägrade staden Orléans.

jeanne2.jpg

Detta gjorde hon framgångsrikt och till stor del tack var Jeanne kunde engelsmännen besegras. Karl VII kunde bestiga tronen och Frankrike var franskt igen. Jeanne hamnade dock i engelsmännens klor och hon dömdes till döden efter en summarisk process och brändes som 19-åring på bål i Rouen i Normandie, år 1431.

jeanne3.jpg

De av oss som skolkade från historielektionerna och lyssnade på pop i stället kanske minns dessa rader från ”Bigmouth Strikes Again” av The Smiths:

”Now I know how Joan of Arc felt

When the flames rose

To her Roman nose

And her Walkman started to melt”[…] fyllda Emma Watson. Congratulations! På silverplats hamnar Britney Spears medan bronset går till Jeanne d’Arc. Emma firade segern i omröstningen (eller om det nu var 18-årsdagen) genom att festa loss […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: