Hebefilt perspektiv{februari 26, 2008}   Bör 15-årsgränsen sänkas?

Efter det uppmärksammade målet där en 25-årig man dömdes till 2 års fängelse för ”våldtäkt mot barn” efter att ha haft samtyckande sex med en 11-årig flicka har det flammat upp en debatt om det rimliga i denna dom och det riktiga i 15-årsgränsen. Blogge Bloggelito skrev en tänkvärd kommentar där han höll fast vid sin tidigare linje att samtycke och könsmognad borde vara tillräckligt för att sex ska vara lagligt. Debatten har blivit livlig i Blogges kommentatorsfält och på andra bloggar.

Själv har jag, så länge jag funderat på saken, tyckt att den svenska 15-årsgränsen har känts rätt så välavvägd men kanske är det dags också för mig att tänka om och ansluta mig till dom som förespråkar en sänkning? Ett tungt argument för detta är att pubertetens inträde faktiskt sjunkit dramatiskt sedan mitten av 1800-talet, då nuvarande svenska 15-års gräns tillkom. 1840 kom flickors första mens i Europa och USA vid i genomsnitt 15.4 års ålder. Vid början av 2000-talet låg den på 12.4 år i samma del av världen (William Saletan: ”The Mind-Booty Problem – Rethinking the Age of Consent”)

Ett annat tungt argument för en reform är att ungdomars intresse för sex, däribland en del ungdomars intresse för relationer med betydligt äldre partners, verkar också ha gått ned i åldrarna i samband med de informations-, inspirations- (nätporr mm) och kontaktmöjligheter som numera finns via den moderna tekniken (internet, satellit-tv, mobiltelefoner m.m.). En 13-14-åring av idag har helt enkelt inte bara hunnit längre i sin fysiska utveckling utan är också bättre informerad och bättre tränad (cybersex och webcamporrande verkar idag ofta fungera som ett slags träning inför sexuella möten IRL) för sex än hon var för 30, för att inte tala om för 100 år sen.

Det är vanligt att internet beskrivs som en farlig zon för ungdomar där fula gubbar lurar och där flickorna ska akta sig. Manualer konstrueras med råd som ”Sitt tillsammans med ditt barn vid datorn”, ”Placera datorn på en plats i vardagsrummet”. För vilken 14-åring vill inte sitta och chatta med morsan hängande över axeln? Och hur mycket respekt för 14-åringens ärftligt betingade behov att av utveckla sitt eget sätt att hantera relationer, bli kär, bli kåt, bli lycklig, bli olycklig, pröva sina egna vingar osv visar inte de råd som Netscan-Mats och andra neo-Orwellianer saluför?

Nuvarande åldersgräns komplicerar onekligen livet för de 13-14-åriga orimofilerna, en grupp som inte bara nekas ett namn (vilket skulle vara en viktig del i deras självförståelse med allt vad det innebär av identifikationsmöjligheter när de söker sin sexuella identitet) utan som också praktiskt hindras när de vill leva ut sin sexualitet. Som Johanna Sjödin berättat utifrån egna erfarenheter (kommentar nr. 15) kan det bli svårt för en kåt 14-åring orimofil att få sex pga att de flesta äldre säger nej, eftersom de inte vill riskera att hamna i fängelse. Så frågan är: Finns det verkligen någon rationell anledning för staten att fortsätta att begränsa hebefilerna och de 14-åriga orimofilerna i deras kärleks- och sexliv?

Det är bra att diskussionen om en sänkning av 15-årsgränsen har kommit i gång. Men jag är ändå tveksam till om i fall en sänkning till kriterierna könsmognad + samtycke som Blogge är inne på vore förnuftig (även om detta förmodligen bör ses som en långsiktig vision och inte ett dagspolitiskt reformförslag) och juridiskt-tekniskt praktisk. De invändningar som Claes Leo Lindvall för fram i kommentarerna hos Blogge (kommentarer nr. 55, 59 och 63) är relevanta. Faktum är att inget land i världen har något annat än en fast åldersgräns och det är knappast en slump. Det har också ibland förts fram idén att man skulle införa ett mognadstest och utfärda något slags ”sexkörkort” för ungdomar. Samma invändningar gäller där. För vi vill väl knappast ha någon ny myndighet som rotar i ungdomars kropps- och själsutveckling och förser dom med godkänd- och icke-godkändstämplar?

En sänkning till 14 år känns som den vettiga och realistiska reformen om lagen skall ändras. Samtidigt får vi inte glömma att det finns mäktiga krafter som gärna ser en reform åt andra hållet, en höjning. I sitt remissvar över Fredrik Wersälls utredning om den s.k. groominglagen (bra kommentar till denna av Widar Nord och redan i höstas av Oscar Swartz) så beklagade sig ECPAT över att det, om Wersälls förslag blev lag, fortfarande skulle vara lagligt för vuxna att chatta med 15-17-åringar med okyska tankar i huvudet. Det är knappast någon djärv gissning att dessa människor gärna skulle se en höjning av 15-årsgränsen för sex också. Om Bodströmgänget får vind i seglen kan vi behöva uppbåda all vår samlade kraft för att stoppa något sånt. Men det är lovvärt och dessutom taktiskt riktigt att gå till motoffensiv och börja diskutera en sänkning i stället.FlashX says:

Tja…vi kan ju börja med att sänka till 14-år som var planerna på 70-talet i detta land, steg 2 är att förbättra sexualundervisning i landets skolor och samtidigt informera dom om en viss sexuell läggning dvs ta bort det otäcka kring vuxna män som vill ha sex med högstadie flickor så att det blir vida kännt att hebefili består att kärlek till den yngre och inte ett sexuellt övergrepp.

Fast först och främst så måste vi bevara och beskydda vår nuvarande åldersgräns enligt mig…Ecpat stävar efter att i den nya lagen om nät raggning dvs ”Gromning” så ska skyddet gälla alla barn det betyder att gränserna kommer dras vid –>18-ÅRALDRIG<– att bli en sänkning tillbaka till 15-år dom närmaste 30-åren befarar jag, sen bara på Holländarna som var så ofantligt anti-PNVD som vill ta tillbaks 12-års gränsen för samtycka sexuellt umgänge mellan ungdomar och vuxna. Läget ser hopplöst ut mina vänner i nuläget så jag har faktiskt svårt att tro på en förbättring på vår situation…

Dock så är det ju ännu inte tal på att kriminalisera ansiktsbilder på söta tonårsflickor så vi får nöja oss med det, Bilddagboken och Lunarstorm/Hamsterpaj är ju en självklarhet enligt mig och inte att förglömma Facebook…FlashX says:

Hmm…Wordpress beter sig allt märkligare med tiden verkar det som, för vart tog min text med citat från självaste Ecpat vägen och varför har stycken blandats ihop?

Mvh.//FlashenPoe says:

Märkligt. Jag har inte tagit bort den eller redigerat i den.[…] ”skydda” de minderåriga. Något man helt valt att bortse från är att 15-årsgränsen börjat kännas alltmer otidsenlig i en era när könsmognaden i vår del av världen de senaste 150 åren gått ner från 15,4 år […]Q says:

Kan dem inte införa 12 års gränsen iställetKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: