Hebefilt perspektiv{februari 19, 2008}   Lamb, Lynx – & Monica?

Något av det mest bisarra som dykt upp på musikscenen på senare år är de nu 15-åriga docksöta amerikanska tvillingarna Lamb & Lynx Gaede, också kända som Prussian Blue. Tjejerna – som onekligen är ögongodis för en hebefil – har sedan 10-årsåldern, hårt drillade av sin neo-nazistiska mor, uppträtt med t-shirts med sött tecknade bilder av Adolf Hitler och låtar som ”Aryan Man Awake” och ”Panzerlied”. Finns det några nazistiska hebefiler som läser denna blogg? I så fall måste jag tipsa om Lamb & Lynx som runkobjekt. Fast ni känner i och för sig förstås till dom redan.

Nazismens förhållande till hebefilerna och andra sexuella minoriteter är annars fullt av ambivalens. 1933 lät de plundra och förstöra Instituts für Sexualwissenschaft, det banbrytande sexologiska forskningsinstitut som grundats av Magnus Hirschfeld, en pionjär inom sexforskningen som lär ha varit först med att undersöka hebefili (efebofili) som en läggning med egen och unik särart och myntat själva begreppet. Institutets böcker var med bland dom som brändes på de beryktade bokbålen i Berlin 1933. Samtidigt förlustade sig gärna höga nazipolitruker som Ernst Röhm med unga män.

Det finns ett psykologiskt fenomen där de mest ihärdiga motståndarna och förföljarna av en företeelse i själva verket är djupt involverade i det som de bekämpar med sån glöd. Någon har kanske sett Wallanderfilmen ”Hemligheten”? (Varning! Spoiler!). Där finns en pensionerad polis som ägnat en stor del av sin karriär åt att jaga pedofiler. Mot slutet visar det sig att han själv hela tiden var pedofil. Manusförfattaren har möjligen inspirerats av en verklig historia för några år sen kring en känd polsk pedofiljägare som också visade sig vara pedofil själv.

En annan pensionerad polis som varit på tapeten på sistone är Monica Dahlström-Lannes. Ni kanske minns henne från Tito Beltran-rättegången där hon drog i trådarna i kulisserna. När hon inte ägnar sig åt att initiera sexbrottsrättegångar på decenniegammalt självmotsägande bevismaterial så bekämpar hon barnporr inom ECPAT. Nu har bloggen Svensk sexualpolitik idag släppt den något förvånande nyheten att Monica själv har en samling foton på barn som hon sprider på nätet. Det handlar om barn från tredje världen och på de bilder som kommit ut är alla påklädda. Monica verkar gilla mörkhyade flickor i 10-årsåldern. Frågan är om detta räcker till husrannsakan. Vad tror Thomas Bodström?Din polare says:

Intressant bloggpost. Varför tror du att samhället har så starka känslor mot hebefili? Har du några boktips för den delen som vill gotta ner sig i hebefilins historia?Poe says:

-> Din Polare: Varför många har så negativa känslor mot hebefili är en bra och en stor fråga. Jag ska återkomma till den i bloggen. Någon bok om hebefilins historia finns inte vad jag vet. Hebefili (jämte synonymen efebofili) är ett begrepp som faktiskt har nätt och jämt 100 år på nacken. Den tyske sexforskaren Magnus Hirschfeld myntade det 1906. Och det har inte ägnats mycket forskning åt det alls än så länge. Men det kommer förhoppningsvis en sådan bok så småningom. Däremot finns det ganska många skönlitterära verk med hebefilt tema. Det är också något jag tänkte återkomma till i bloggen.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

et cetera
%d bloggare gillar detta: